Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Crișul Repede, Arieș, Târnave, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Alb, Buzăului, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Crișului Negru, Mureșului, cursurile inferioare ale Someșului, Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Prahova, bazinele superioare ale Someșului, Argeșului, bazinele superioare și mijlocii ale Begăi și Timișului și unii afluenți ai Someșului aval s.h. Răstoci.
S-au înregistrat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri rapide de niveluri și debite ca urmare a precipitaţiilor căzute sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ, pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Crișul Repede, Someș.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la la stațiile hidrometrice Bistra-Chiribiș (350+25)-jud.BH și Topolog-Saraiu (300+40)-jud.CT.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Crasna, Barcău,Târnava Mare, Cerna, pe unii afluenţi ai Oltului superior şi mijlociu, Timișului superior, Argeşului superior, pe Siret şi unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Putna, Rm.Sărat, Buzǎu, Bârlad) și pe Prut şi mai mari (peste 100%) pe râurile din Dobrogea și cursurile superioare ale Someșului Mic și Arieșului. 
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi şase ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.06 – 08.06.2018 a fost staţionar, având valoarea de 4400 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost staționare la Gruia, în creștere ușoară la Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.06.2018 – 09.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Turului, Someșului și Bistriței, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării și cursurile inferioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Crișuri, Someșul Mic, Arieș, Bega, Timiș, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere doar prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Begăi, Timișului și Jiului debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte din vestul, nordul și centrul țării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (4400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, staționare la Corabia și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.