Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.05.2021 ora 07.00

 
Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
07.05.2021 ora 07.00 – 08.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Bistriței, Sucevei și Moldovei și afluenții Prutului unde au fost staționare.
   Pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișurilor și Arieșului, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Sucevei, Moldovei și Bistriței, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane și propagării, iar pe cursul mijlociu și inferior al Prutului au fost în creștere numai prin propagare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Gilort, Prahova,bazinele superioare ale Crișurilor și Arieșului, Jiului, Bistriței (afluent al Siretului) și pe cele din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, afluenții Jiului inferior, Bistriței inferioare (afluent al Siretului) şi pe afluenții Prutului.
Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torențial, însemnate cantitativ, cedării apei din stratul de zăpadă în zona înaltă montană şi propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici din Maramureș și din zonele montane ale Crișanei. 
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.05.2021 – 08.05.2021 a fost în în creştere, având valoarea de 5600 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea, staționare pe sectorul Giurgiu – Oltenița și în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
08.05.2021 ora 07.00 – 09.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debite vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde vor fi staționare, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și cursurile inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb și Prutului, debitele vor fi în creștere datorită propagării.
Sunt posibile ușoare creșteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centrul și estul țării datorită averselor, slab cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi în scădere pe sectorul Hârşova – Tulcea.