Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând Begăi, Timişului, Bârzavei, Caraşului, Nerei, Cernei unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi Prutul, unde au fost în uşoară scădere. 
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi  creşteri rapide de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din sud-vestul ţării, în special pe cele din bazinul superior al Timişului (râul Bistra), datorită precipitaţiilor căzute  în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Iara, Târnava Mare, Timiş, Suceava, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenții Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului si Prutului.
În interval au fost emise două ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07 – 08.05.2018 a fost staționar, având valoarea de 6100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s)  .
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.05.2018 – 09.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din estul ţării și zonele de deal şi de munte, datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (6100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.