Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.04.2019 ora 07.00 – 08.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Arieș, bazinele superioare ale Turului, Lăpușului, Someșului Mic, Crișului Repede, Crișului Negru, Mureșului, Bistriței, bazinul superior și mijlociu al Someșului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagarii.
Creșteri izolate de niveluri și debite s-au înregistrat și pe unele râuri mici zonele de munte, în special din centrul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Valea Rea, Cavnic, Firiza, bazinul superior al Crișului Repede și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Bistra, Moravița, Cerna, Vedea, Tazlău, Bârlad, pe afluenţii Bistriței și Prutului și, izolat, în bazinele superioare ale Oltului și Argeșului. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.04–08.04.2019 a fost staţionar, având valoarea de 4500 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creştere la Calafat.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.04.2019 ora 07.00 – 09.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Arieș, bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișului Repede, Crișului Negru, Mureșului, Ialomiței și afluenților de dreapta ai Siretului, bazinul superior și mijlociu al Someșului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagarii.   
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici zonele de munte, în special pe cele din centrul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute, izolat sub formă de aversă, și cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Calafat  şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.