Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.03.2019
ora 07.00 – 08.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice:  Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mic, Crasna, Barcău și Crișul Repede, unde au fost în ușoară scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Arieș, Bârzava, Caraș, Nera și bazinul superior al Oltului, debitele au fost în creștere datorită cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Cibin, Suceava, bazinele superioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului și cursul inferior al Moldovei. 
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) prezente izolat în bazinul superior al  Mureşului și bazinul mijlociu al Oltului au fost în diminuare, restrângere și eliminare, iar pe cele din bazinul superior al Bistriţei si de pe afluenții Buzăului s-au menținut fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07 – 08.03.2019 a fost în creștere având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, în scădere pe sectorul Corabia – Călărași și staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.03.2019
ora 07.00 – 09.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna, iar pe celelalte râuri vor fi în general staționare.
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) existente vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea, în scădere pe sectorul Giurgiu – Vadu Oii și staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.