Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb și cursurile superioare ale Oltului și Prutului, unde au fost în scădere ușoară.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) s-au menținut fără modificări importante în bazinele superioare ale Bistriţei, Moldovei şi Tazlăului.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile  multianuale  lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Cerna, Vedea, Argeș, bazinele mijllocii și inferioare ale Crişului Alb, Crişului Repede, Mureșului, Jiului, bazinul superior și mijlociu al Ialomiţei, bazinul inferior al Oltului, cursul inferior al Siretului, cursul mijlociu și inferior al Prutului şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice ale Bârladului și Jijiei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.01.2018 – 08.01.2018 a fost  în creştere, având  valoarea  de 7600 m3/s,  peste  media  multianuală  a lunii  ianuarie  (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia, în creştere pe sectorul  Calafat – Brăila şi relativ staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.01.2018 – 09.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursul inferior al Someșului și cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere ușoară.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte din nordul, vestul și centrul ţării datorită precipitațiilor slabe cantitativ, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în uşoară scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.