Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.08.2019 ora 07.00 – 07.08.2019 ora 07.00
 
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Vedea, Trotuș, Bistrița, Moldova, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței unde au fost staționare și cursurile inferioare ale Târnavelor și Mureșului unde au fost în ușoară creștere datorită propagării. 
Creșteri ușoare de niveluri și debite s-au înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Maramureș și Moldova datorită precipitațiilor sub formă de aversă, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Crișul Repede,Crișul Alb, Târnava Mare, Olt, Argeș, Ialomița, Buzău, Putna, Trotuș, Moldova,  tot cursul Mureșului, precum și unii afluenți din bazinul superior, cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru și Arieșului și cursul inferior al Begăi şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unii afluenți ai Bârladului, pe Sitna și Jijia.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.08 – 07.08.2019 a fost în scădere, având  valoarea de  3500 m3/s, sub media  multianuală  a  lunii  august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia, în creștere pe sectorul Calafat – Vadu Oii și relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.08.2019 ora 07.00 – 08.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din Dobrogea și cele din  bazinele hidrografice Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad și afluenții Prutului unde vor fi staționare. 
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, în special din nordul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet şi în creştere pe sectorul Corabia – Tulcea.