Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.06.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
06.06.2020 ora 07.00 – 07.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Suceava, Moldova bazinele superioare ale Someşului şi Bistriţei şi pe râul Prut, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Buzău, pe râurile din Dobrogea, bazinele inferioare ale Oltului, Argeșului și Ialomiței și în scădere pe celelalte râuri.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-40% din mediile multianuale lunare, mai mari (40-90% din normalele lunare) în bazinele hidrografice Someș, Târnavele, Bârzava, Jiu, Vedea, Teleorman, Neajlov, Prahova, Suceva, Moldova, Bistriţa, Trotuș, Putna, Rm. Sărat și pe râurile din Dobrogea, pe cursul Mureşului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului și ale Argeșului și peste normalele lunare pe râurile din bazine hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Firiza cursurile Siretului și Buzăului, cursul superior al Prutului, cursul inferior al Begăi.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.06 – 07.06.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3500 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Călăraşi și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
07.06.2020 ora 07.00 – 08.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere exceptând râurile din bazinele Vedea, Argeş, Ialomița, Bârlad şi Prut (excpetând cursul mijlociu şi inferior unde vor fi în creştere prin propagare) și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zona montană, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă şi cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.