Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Arieş, Târnave, Vedea, bazinele superioare şi mijlocii ale Mureşului şi Oltului şi bazinele superioare ale Crişurilor, Jiului, Argeşului, Ialomiţei şi Buzăului.
Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staţionare.
Datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ căzute în interval, s-au înregistrat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nord-vestul şi centrul ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:  Crasna, Târnava Mare, Cerna, pe unii afluenţi ai Oltului superior şi mijlociu, pe unii afluenţi ai Argeşului superior, pe Siret şi unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Putna, Rm.Sărat, Buzǎu, Bârlad), pe Prut şi mai mari (peste 100%) pe râurile din Dobrogea.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate şi şapte ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.06 – 07.06.2018 a fost staţionar, având valoarea de 4400 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în general în scădere, exceptând Gruia unde au fost staționare.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.06.2018 – 08.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Arieş, Târnave, Vedea, bazinele superioare şi mijlocii ale Crişurilor, Mureşului, Jiului, Oltului, Argeşului şi Buzăului.
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă şi caracter torenţial, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând Gruia unde vor fi în creştere.