Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în uşoară scădere. 
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi  creşteri rapide de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Caraș, Nera, bazinele superioare ale Crișului Negru, Mureșului, Târnavelor, Timișului, Argeșului, unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, afluenții de stânga ai Someșului mijlociu și zonele de deal şi de munte din vestul și centrul țării, datorită precipitaţiilor căzute  în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Iara, Târnava Mare, Timiş, Suceava, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenții Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului si Prutului.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06 – 07.05.2018 a fost staționar, având valoarea de 6100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s)  .
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.05.2018 – 08.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prevăzute și râul Prut, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din Banat, Oltenia, vestul Munteniei și zonele de deal şi de munte, datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (6100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.