Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.01.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.01.2019 ora 07.00 – 07.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Crasna, Crișuri, Bârzava, Caraș, Cerna, Nera, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița și bazinul inferior al Oltului unde au fost în ușoară scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:  Cibin, Neajlov, Vedea, bazinul superior al Oltului, Suceava, Moldova, pe unii afluenți ai Bistriței (Cârlibaba, Dorna, Neagra, Bistricioara,Cuejdiu, Cracău), pe Trotușul superior și unii afluenți (Uz, Asău), pe întreg cursul Siretului, pe Prutul superior și râurile din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale, izolat, în bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și bazinul inferior al Oltului.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente pe râurile din nord-vestul, centrul, estul și izolat sud-vestul țării au fost în intensificare și extindere.
S-a intensificat curgerea de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din Maramureș și Transilvania și podurile de gheață pe cele din centrul și nordul Moldovei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.01 – 07.01.2019 a fost în scădere, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie  (4950 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă și în creștere pe sectorul Hârșova – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.01.2019 ora 07.00 – 08.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș și cursul inferior al Someșului unde vor fi în scădere. 
Formațiunile de gheață existente în majoritatea bazinelor hidrografice vor fi în extindere și intensificare.
Se va intensifica curgerea de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din centrul și nordul țarii și vor predomina podurile de gheață pe râurile din centrul și nord-estul Moldovei. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în creștere pe sectorul  Brăila – Tulcea.