Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.08.2019 ora 07.00 – 06.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinul hidrografic Vișeu, unele râuri din bazinele superioare ale Izei și Someșului, cursurile inferioare ale râurilor: Mureș, Târnave, Timiș, cursul mijlociu al Mureșului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat și pe unele râuri din zonele de deal și munte din nordul și nord – estul țării, în special pe afluenții de dreapta ai Siretului superior și în bazinul hidrografic al Jijiei.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Crişuri, Mureş (cu excepția Târnavei Mici), Olt (cu excepția Lotrului), Argeş, Ialomiţa, Trotuş, Putna şi Buzău, cursurile inferioare ale râurilor: Bega, Timiş, Bârzava, Moldova, cursurile superioare ale Caraşului, Nerei, Cernei, bazinul superior al Someșului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unii afluenți ai Bârladului, pe Sitna și Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.08 – 06.08.2019 a fost relativ staționar, având  valoarea de  3600 m3/s, sub media  multianuală  a  lunii  august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Cernavodă, staționare pe sectorul Hârșova – Vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
06.08.2019 ora 07.00 – 07.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Vișeului, Izei și Timișului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, în special din nordul, nord-estul și centrul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere ușoară la Gruia, în creștere pe sectorul Calafat – Brăila și relativ staționare pe sectorul Galați – Tulcea.