Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.04.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.04.2020 ora 07.00 – 06.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Buzăului și Bistriței, cursul inferior al Mureșului și cursul superior al Prutului, unde au fost în ușoară scădere.
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele montane ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinul hidrografic al Motrului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Someș Mic, Someș, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crişul Alb, Târnave, Moraviţa, Vedea, Buzău, Trotuș, Putna, Bârlad, pe afluenții Prutului, unii afluenți ai Someșului (Șieu, Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Timișului (Bistra), ai Mureșului (Toplița, Luț, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Secaș, Gâlda, Râul Mare, Troaș), Oltului (Turcu, Homorod, Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica) și Argeșului (Argeșel, R. Doamnei, Potop). 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.04.2020 – 06.04.2020 a fost  în  scădere,  având  valoarea  de  3850 m3/s,  sub  media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Oltenița și Hârșova – Tulcea, în creștere ușoară la Călărași și relativ staţionare  la Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
06.04.2020 ora 07.00 – 07.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursul inferior al Mureșului și cursul superior al Prutului, unde vor fi în ușoară scădere.
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele montane ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în ușoară scădere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Călărași şi Hârșova – Tulcea şi în creștere ușoară la Cernavodă.