Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.03.2019 ora 07.00 – 06.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crișuri, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului și Mureșului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zapadă și propagarii și doar prin propagare pe cursurile inferioare ale Bârzavei, Nerei și Cernei și pe cursul superior al Buzăului.
Pe râurile din bazinul Bârladului și pe cursul superior al Prutului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile Cibin, Suceava și pe cursul mijlociu al Siretului.
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) prezente izolat în bazinele superioare ale râurilor: Mureş, Lotru, Trotuş, Bistriţa şi Moldova s-au menținut fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.  
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05 – 06.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 4500 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila – Tulcea, în creștere pe sectorul Bechet – Oltenița și relativ staționare pe sectorul Călărași – Vadu Oii.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
06.03.2019 ora 07.00 – 07.03.2019 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând cursurile inferioare al Someşului şi Mureşului  şi cursurile  mijlocii şi inferioare ale Crişurilor unde vor fi în creştere datorită  propagării.
Pe râurile din bazinul Bârladului și pe cursul superior al Prutului, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din centrul, estul şi sud-estul ţării şi din zona de munte datorită precipitaţiilor lichide prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă.
Formațiunile de gheață existente se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia, în creştere pe sectorul Tr.Măgurele – Vadu Oii şi staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.