Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Someşului, Crişului Negru şi Crişului Alb, unde au fost în creştere prin propagare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) din bazinul superior al Bistriţei au fost în intensificare şi cele din bazinele superioare ale Mureşului, Moldovei, Tazlăului şi Buzǎului    s-au menţinut fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile  multianuale  lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Mureș mijlociu şi inferior, Moravița, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, bazinul superioare şi mijllocii ale Crişului Alb, Crişului Repede, Ialomiţei, cursul inferior al Oltului, cursul Siretului, Prut şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice ale Bârladului și Jijiei.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (270+5)-jud.SM.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.01.2018 – 06.01.2018 a fost  în creştere, având  valoarea  de 7000 m3/s,  peste  media  multianuală  a lunii  ianuarie  (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia şi Hârşova – Tulcea şi în creştere pe sectorul Tr. Măgurele – Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.01.2018 – 07.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte din vestul și nord-vestul ţării datorită precipitațiilor slabe cantitativ, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Zimnicea – Vadu Oii și în scădere pe sectoarele Bechet – Tr.Măgurele şi Brăila – Tulcea.