Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.10.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.10.2018 ora 07.00 – 05.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursurile mijlocii ale Someșului și Mureșului și cursul inferior al Crișului Alb, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Arieș, bazinele superioare ale Someșului și Bistriței, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Alb și Mureșului, cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului, cursul mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere. 
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Prahova, Moldova, pe cursurile superioare ale Izei, Mureşului şi Trotuşului, cursurile mijlocii ale Siretului şi Prutului, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Moravița, Bârlad și bazinul superior al Argeșului (R. Doamnei, Vâlsan).
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.10 – 05.10.2018 a fost în uşoară scădere, având  valoarea de 2250 m3/s, sub media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în uşoară scădere la Gruia și pe sectorul Galați – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Calafat – Brăila.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 05.10.2018 ora 07.00 – 06.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Mureșului, bazinul superior al Bistriței, cursul inferior al Prutului, unde vor fi în scădere și cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2250 m3/s).
În aval  de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi  staţionare pe sectorul Bechet – Tulcea.