Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.06.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.06.2020 ora 07.00 – 05.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Arieș, bazinul superior al Crișului Alb, cursurile inferioare ale Timișului, Bârzavei, Siretului și Prutului, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, cele din Dobrogea, bazinul superior și mijlociu al Timișului, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței și în scădere pe celelalte râuri.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele montane din centrul țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-40% din mediile multianuale lunare, mai mari (40-90% din normalele lunare) în bazinele hidrografice Someș, Bârzava, Caraș, Cerna, Jiu, Vedea, Teleorman, Neajlov, Prahova, Suceva, Moldova, Bistriţa, Trotuș, Putna și pe râurile din Dobrogea și peste normalele lunare pe râurile din bazine hidrografice Vișeu, Tur, Firiza, Motru, Buzău superior, unii afluenți ai Mureșului superior și Oltului, cursurile Siretului și Buzăului, cursurile superioare ale Izei, Târnavei Mari și Prutului. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.06 – 05.06.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3750 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, în creștere pe sectorul Zimnicea – Isaccea și staționare la Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.06.2020 ora 07.00 – 06.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, cursurile inferioare ale Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Mureșului, Arieșului, Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru și Crișului Alb, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Timișului și Bârzavei, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței, unde vor fi relativ staționare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea.