Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.05.2020 ora 07.00 – 05.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din Dobrogea, bazinul Lăpuș, cele din bazinul mijlociu al Oltului și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Jiului, Argeșului, Ialomiței, Siretului, Buzăului, Trotușului, Bistriței, Moldovei, Sucevei și pe cursurile inferioare ale Arieșului, Târnavelor și Bârladului.
Pe râurile din bazinele Crasna, Barcău, Crișuri și pe afluenții Prutului, debitele au fost staționare, iar pe celelate râuri au fost în general în scădere.
Ca urmare a precipitaţiilor sub formă de averse, torențiale, însemnate cantitativ, căzute în interval şi propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici cu efect de inudații locale, și creșteri semnificative de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din nordul județului Constanța.
În interval s-au situat peste COTA DE INUNDAȚIE râul Valea Dunărea la stația hidrometrică Băltăgești (400+50) – jud. CT și COTA DE ATENȚIE râul Nuntași la stația hidrometrică Nuntași (100+65) – jud. CT.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30 – 90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, pe râul Motru, în bazinul superior al Ialomiței și pe unii afluenți ai Oltului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Bârlad, pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Târnavelor, bazinul inferior al Bistriței și afluenții Prutului.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04 – 05.05.2020 a fost în creștere ușoară, având valoarea de 3350 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere uşoară pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staţionare pe sectorul Bechet – Călăraşi şi în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă – Tulcea. 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.05.2020 ora 07.00 – 06.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș, Crișuri, Crasna, Barcău, Someș, Tur, Iza, Vișeu, Suceava, Moldova și Bistrița și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Mureșului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului și Siretului.
Pe afluenții Prutului, debitele vor fi în general staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Maramureș, datorită precipitaţiilor, torențiale, sub formă de aversă, prognozate şi propagării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Tr.Măgurele şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Tulcea.