Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.04.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.04.2021 ora 07.00 – 05.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt (cu excepția cursului superior), Vedea, Argeș, Ialomița, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Bârzavei, bazinele superioare și mijlocii ale Begăi, Timișului, bazinele mijlocii și inferioare ale Arieșului, Mureșului, Târnavelor, cursul inferior al Buzăului, cursul Siretului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, relativ staționare pe afluenții Siretului, bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Someșul Mic, Mureș, Prut cursurile inferioare ale Begăi, Timișului și Bârzavei și în scădere pe celelalte râuri. 
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Târnave, Bega, Bârzava, Caraș, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, Putna, bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului și Oltului, cursurile superioare ale Buzăului, Prutului, cursul superior și mijlociu al Siretului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Cerna, Bârlad și Jijia.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula (270+9)-jud.SM (sector îndiguit) și Olt –Hoghiz (300+5)-jud.BV.
 În interval s-a situat la COTA DE ATENȚIE  râul Râul Negru la stația hidrometrică Reci (300)-jud.CV.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.04.2021 – 05.04.2021 a fost staționar, având valoarea de 5500 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost relativ staţionare pe sectorul Gruia – Hârșova, în scădere ușoară pe sectorul Vadu Oii – Brăila și în creștere pe sectorul Galați – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 05.04.2021 ora 07.00 – 06.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinul hidrografic Jiu, bazinele mijlocii și inferioare ale Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Cernei, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, cursurile mijlocii și inferioare ale Siretului și Prutului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și râurile din bazinul hidrografic Bârlad și bazinul superior al Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Se vor situa peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula (270+8)-jud.SM (sector îndiguit) și Olt la stația hidrometrică Hoghiz (300+10)-jud.BV.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere ușoară pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staționare pe sectorul Bechet – Brăila și în scădere pe sectorul Galați – Tulcea.