Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.03.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.03.2021 ora 07.00 – 05.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Suceava, Moldova și Buzău unde au fost în ușoară scădere și cursul mijlociu și inferior al Prutului unde au fost în creștere prin propagare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale Moldovei, Bistriței au fost în ușoară diminuare și restrângere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova, Bistrița, Moldova, Suceava, bazinul superior al Jiului, pe cursul Siretului și cursul superior al Prutului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Bega Veche, Rm. Sărat şi Bârlad.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.03.2021 – 05.03.2021 a fost staţionar, având valoarea de 6600 m3/s, sub  media  multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea și Cernavodă – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Giurgiu – Călărași.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 05.03.2021 ora 07.00 – 06.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și cursul mijlociu și inferior al Mureșului unde vor fi în scădere.
Datorită precipitațiilor lichide prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă se pot produce creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din centrul și nordul țării.
 Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale râurilor Moldova și Bistriţa vor fi în uşoară diminuare și restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Călăraşi şi Vadu Oii – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Cernavodă – Hârşova.