Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Suceava, Moldova şi Bistrița unde vor fi în scădere.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării au fost în restrângere, diminuare şi eliminare.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile  multianuale  lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Mureș (exceptând afluenții din bazinul superior), Moravița, Cerna, Vedea, Argeș, bazinele mijlocii și inferioare ale râurilor: Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Nera, Jiu, Olt, Ialomița, Prut şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice ale Bârladului și Jijiei.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (270+10)-jud.SM.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.01.2018 – 05.01.2018 a fost  în scădere, având  valoarea  de 6900 m3/s,  peste  media  multianuală  a lunii  ianuarie  (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Călăraşi – Tulcea şi în creştere pe sectorul Bechet – Olteniţa.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 05.01.2018 – 06.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte din vestul și nord-vestul ţării datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Cernavodă – Tulcea și în creştere pe sectorul Corabia– Călăraşi.