Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.11.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.11.2020 ora 07.00 – 04.11.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Turului, Mureșului, Arieșului, Timișului, Bârzavei și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Crișuri, Bega, Moravița, Caraș, Nera, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinele superioare și mijlocii ale Arieșului, Timișului și Bârzavei, unde au fost în scădere.
Creşteri de niveluri şi debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de munte din nordul, centrul, sud-vestul și estul țării, în special în bazinele superioare ale Timișului, Nerei, Cibinului, Argeșului, Ialomiței, Bistriței, Moldovei, Sucevei și pe unii afluenți ai Oltului mijlociu.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crișul Negru, Bega, Timiş, Bârzava, Caraș, Nera, Buzău, bazinele superioare ale Arieșului, Jiului, Oltului, Trotușului, cursul superior al Prutului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) în bazinele hidrografice: Bârlad, Tazlău, Râmnicu Sărat și Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.11 – 04.11.2020 a fost staționar, având valoarea de 5300 m3/s, peste media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
Pe tot sectorul, aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Bechet.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.11.2020 ora 07.00 – 05.11.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului și Bârzavei, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crișul Repede, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Someșului Mic, Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Begăi și bazinul mijlociu al Timișului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte din vestul și sud -vestul țării, ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi stationar (5300 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.