Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.08.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.08.2021 ora 07.00 – 04.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri și Mureș unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele superioare și mijlocii ale Dâmboviței, Prahovei, Teleajenului și Buzăului s-au produs ușoare creșteri de debite datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte, izolate, de inundații locale și creșteri mai importante de debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Muntenia și nordul Moldovei datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Dâmbovița, Prahova, bazinul superior al Crișului Alb, unii afluenți din bazinul superior al Mureșului (Toplița, Răstolița, Gurghiu), tot cursul Someșului Mare, și râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Trotuș, Bârlad, unii afluenți ai Crișului Alb (Sighișoara, Moneasa, Cigher) și Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), afluenții Prutului și cursul superior al Târnavei Mici.
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.08.2021 – 04.08.2021 a fost în scădere, având valoarea de 4100 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.08.2021 ora 07.00 – 05.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Arieș și cursul mijlociu și inferior al Mureșului unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, cu efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de debite și niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Moldova, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.