Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.08.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
 Debitele au fost în scǎdere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Bega, Timiş, Caraș, Cerna, Jiu, Vedea, Argeş şi Prut, unde au fost în creștere prin propagare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite și niveluri cu depășiri ale COTELOR DE APARARE s-au înregistrat pe unele râuri din bazinul hidrografic Caraş (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu), ca urmare a precipitațiilor importante cantitativ și cu caracter torențial căzute în interval.
Debitele se situează la valori mai mari de 100% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Motru şi unii afluenţi ai Argeşului superior, unde se situează sub normalele lunare, cu valori mai mici de 90% din acestea.
Se situează peste:
 COTA DE PERICOL râul Prut la s.h. Stanca Aval (375+16)-jud.BT (sector îndiguit), ca urmare a deversărilor controlate de debite din Acumularea Stânca Costești,
 COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice:  Dâmbovița – Dragomirești (200+22)-jud.IF și Ciric – Iași (170+24)-jud.IS.
În interval s-a situat la COTA DE INUNDATIE râul Jitin la s.h. Jitin  (350)-jud.CS.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.08 – 04.08.2018 a fost staționar, având valoarea de 3800 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.08.2018 – 05.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scǎdere, exceptând cursul mijlociu și inferior al  Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, ca urmare a precipitaţiilor, slabe cantitativ, prognozate.
Ca urmare a evoluției deversărilor controlate de debite din Acumularea Stânca Costești, nivelurile se vor situa peste COTELE DE APARARE pe râul Prut, pe sectorul aval Acumularea Stânca Costești – amonte S.H. Ungheni (sector îndiguit, jud. BT și IS).
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.