Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.06.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
03.06.2020 ora 07.00 – 04.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, cursul Someșului, cursul inferior al Mureșului, Siretului, Trotușului, Putnei, cursul superior al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului, Ialomiţei şi Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, bazinul inferior al Oltului, bazinul mijlociu şi inferior al Argeșului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-40% din mediile multianuale lunare, mai mari (40-70% din normalele lunare) în bazinele hidrografice Someș, Timiș, Bârzava, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Teleorman, Neajlov, Prahova, pe cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriţei, Buzăului, pe cursul superior și mijlociu al Prutului și pe râurile din Dobrogea și peste normalele lunare pe râurile din bazine hidrografice Vișeu , Iza, Tur, Firiza, Cavnic, Lăpuș.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.06 – 04.06.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Cernavodă – Brăila, în creștere pe sectorul Corabia – Călărași și staționare pe sectorul Galați – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.06.2020 ora 07.00 – 05.06.2020 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, cursul Someșului, cursul inferior al Mureșului, Timișului, Ialomiței, Siretului, Prutului și cursul mijlociu al Oltului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, cursul superior și mijlociu al Timișului, cursul inferior al Oltului, cursul mijlociu și inferior al Argeșului și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele și în creștere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.