Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Mureș, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, bazinele superioare ale râurilor: Jiu, Argeș, Ialomița, Buzău, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor, Oltului, cursul superior și mijlociu al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare  a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și pe unele râuri din Dobrogea.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Monoroștia la stația hidrometrică Monoroștia (200+68)-jud.AR.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş,  Crasna, Târnave, pe afluenţii Oltului superior şi mijlociu, pe unii afluenţi ai Argeşului superior,  pe râurile din bazinul Siretului şi Prutului şi mai mari (60-90% din normalele lunare) în bazinul Jiului  şi pe râurile din Dobrogea (peste 100% din normalele lunare).
În interval au fost emise nouă ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.06 – 04.06.2018 a fost staţionar, având valoarea de 4500 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.06.2018 – 05.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând râurile din bazinele superioare Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someș, Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, unde vor în scădere și râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, afluenții Prutului și râurile din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, bazinul inferior al Oltului, cursul inferior al Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din sudul, centrul țării, precum și zonele de deal şi munte ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.