Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
03.05.2021 ora 07.00 – 04.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței unde au fost în creștere datorită cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și numai prin propagare pe cursul superior și mijlociu al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Mureșului, Jiului și Buzăului.
Pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, pe afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare. 
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Crişul Repede, Crişul Negru, Arieş, Prahova, bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Lotrului, Ialomiței, Bistriței, Trotuşului, Buzăului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, bazinul inferior al Bistriței şi pe unii afluenți ai Jiului inferior, Bistriței inferioare și Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.05.2021 – 04.05.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Brăila și relativ staționare pe sectorul Galați – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.05.2021 ora 07.00 – 05.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde vor fi staţionare, iar pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului și cursurile inferioare ale Someșului, Arieșului și Jiului, debitele vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creșteri ușoare, izolate, de debite și niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte datorită averselor prognozate și propagării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (5000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.