Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
03.05.2020 ora 07.00 – 04.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa şi pe cele din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.
S-au produs scurgeri importante pe versanți torenți și pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unii afluenţi ai Someşului Mare, ai Prutului superior şi inferior, în bazinele superioare ale Vişeului, Prahovei, Buzăului, pe unele râuri din bazinul Turului, Someşului Mic şi Bârladului.
Debitele se situează la valori sub 30% din normalele lunare, mai mari (în general la valori cuprinse între 30 – 70%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crişul Negru, Crișul Repede, Arieș, Bârzava, bazinul Jiului, pe unii afluenți ai Mureșului superior, ai Oltului inferior, pe cursurile râurilor Teleorman și Neajlov, pe râurile din Dobrogea și pe cele din bazinul superior și mijlociu al Bistriței.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi nouă ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Crasna la staţia hidrometrică Vineţeşti (340+10)-jud. VS.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03 – 04.05.2020 a fost în creștere ușoară, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere uşoară pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.05.2020 ora 07.00 – 05.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa şi pe cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.
Pe cursul superior al Bârladului, debitele vor fi în scădere.
Scurgeri importante pe versanți torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul, centrul și vestul țării, precum şi pe unele râuri mici din sudul ţării, datorită precipitaţiilor, sub formă de aversă, în curs, celor prognozate şi propagării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară (3350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, staţionare pe sectorul Corabia – Zimnicea şi în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.