Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.04.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
03.04.2020 ora 07.00 – 04.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul mijlociu al Prutului unde au fost în scădere uşoară.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi) existente, izolat, pe râurile din bazinul superior al Bistriței (afluent al Siretului) au fost în eliminare. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinul hidrografic al Motrului și pe cursul inferior al Jiului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crişul Alb, Târnave, Moraviţa, Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului, unii afluenți ai Someșului (Șieu, Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), ai Mureșului (Toplița, Luț, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Secaș, Gâlda, Râul Mare, Troaș), Oltului (Turcu, Homorod, Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica) și Argeșului (Argeșel, R. Doamnei, Potop). 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.04.2020 – 04.04.2020 a fost  staţionar,  având  valoarea  de  4000 m3/s,  sub  media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Olteniţa – Tulcea, în creştere pe sectorul Bechet – Corabia şi relativ staţionare  pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.04.2020 ora 07.00 – 05.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare. 
Sunt posibile creşteri ușoare de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte ca urmare a cedării diurne a apei din stratul de zăpadă.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi) existente în bazinul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului), vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Vadu Oii – Tulcea şi relartiv staţionare pe sectorul Corabia – Hărşova.