Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.04.2019 ora 07.00 – 04.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinul hidrografic Cerna, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, cursurile inferioare ale Timișului și Bârzavei, cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane și propagării și râurile din bazinele superioare ale Someșului, Buzăului, Bistriței, cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, Turului, Lăpușului și cursul inferior al Prutului, unde au fost în scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat pe unele râuri mici zonele de munte din bazinele superioare Vișeu, Iza și, în special, pe cele din jumătatea de vest a țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele superioare ale  Vişeului și Lăpușului și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Moravița, Cerna, Vedea, Bârlad, bazinul superior al Timișului, pe afluenţii Prutului și, izolat, în bazinele superioare ale Oltului și Argeșului şi în bazinul inferior al Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.04–04.04.2019 a fost în scădere, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.04.2019 ora 07.00 – 05.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinul hidrografic Cerna, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Someșului, Crișului Repede, Crișului Negru, Someșului Mic, Arieșului, Timișului, Nerei, cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creştere ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane și propagării și cursul inferior al Prutului, unde vor fi în scădere. 
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite și pe unele râuri mici zonele de munte din nordul și centrul țării ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.