Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.03.2019 ora 07.00 – 04.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Târnave, bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinul superior al Mureșului unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide, slabe cantitativ, căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagarii și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Motrului și Jiului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile Cibin, Moldova, Suceava și pe cursul mijlociu și inferior al Siretului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Jijia și unii afluenți ai săi și pe afluenții Bârladului. 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) prezente izolat în bazinele superioare ale râurilor: Mureş, Olt şi pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu, cele din bazinele superioare ale râurilor Trotuş, Bistriţa, Moldova și pe Vișeu au fost în diminuare și restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.  
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03 – 04.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 4700 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Cernavodă – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Tr. Măgurele – Călărași.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.03.2019 ora 07.00 – 05.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și bazinul superior și mijlociu al Oltului unde vor fi în creștere ușoară datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formațiunile de gheață existente vor fi în diminuare, restrângere și eliminare. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi relativ staţionare pe sectorul Giurgiu – Tulcea.