Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.03.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.03.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și cursul mijlociu și inferior al Ialomiței, unde au fost în scădere.
Mici creşteri de niveluri şi debite ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării s-au produs pe unele râuri din Banat, Oltenia şi Muntenia.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, nǎboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepția unor râuri din Crișana și Banat) au fost în ușoară intensificare pe râurile din nordul, centrul și estul țării și în uşoară restrângere şi diminuare pe celelalte râuri.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele superioare ale Timișului și Bârzavei, bazinul inferior al Argeșului și râurile din Dobrogea și mai mici (10-20% din normalele lunare) pe majoritatea râurilor din bazinele Jijia și Bârlad.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.03.2018 – 04.03.2018 a fost în scădere, având  valoarea de 5500 m3/s,  sub media  multianuală  a  lunii  martie  (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.03.2018 – 05.03.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare, exceptând cursurile inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, Begăi, Timișului și Bârzavei, unde vor fi în creștere prin propagare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, nǎboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepția unor râuri din Crișana și Banat) vor fi în ușoară intensificare pe râurile din nordul, centrul și estul țării și se vor menține fără modificări importante pe celelalte râuri.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.