Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.02.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.02.2019 ora 07.00 – 04.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în creştere datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna și numai prin propagare pe cursul inferior al Mureșului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri au fost în general staționare.
Creşteri mai însemnate de niveluri și debite cu atingerea și depășirea ușoară a COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri din bazinele hidrografice Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bega, Bistra și Caraș, pe fondul debitelor ridicate, a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Se situează peste:
COTA DE INUNDAȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (310+50)-jud.SM (sector îndiguit)
COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Tur – Călineşti Oaş (350+31)-jud.SM și Turulung (360+56)-jud.SM (sector îndiguit), Crișul Alb – Criscior (170+4)-jud. HD, Vața de Jos (350+61)-jud.HD și Gurahonț (150+38)-jud.AR, iar în interval s-a situat peste această cotă râul Crasna la stația hidrometrică Domănești (400+24)-jud. SM.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare (peste 100%), mai mici (30-90% din valorile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Arieș, Bârlad, Prut, bazinul superior și inferior al Mureșului, pe cursul superior al Siretului și pe cursul inferior al Trotușului. 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, pod de gheaţă și sloiuri) existente pe râurile din Moldova, în bazinul superior al Mureșului și izolat în bazinul superior și mijlociu al Oltului și în Maramureș au fost în diminuare și restrângere. 
Amonte de baraj ac. Izvoru Muntelui, pe râul Bistrița, jud. Neamț, fenomenele de iarnă se manifestă pe o lungime totală de 3,9 km. Râul prezintă aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 0,10 – 1,50 m de la viaduct Poiana Largului până amonte 0,5 km comuna Poiana Teiului, pe o lungime de 3,9 km. Tronsonul  prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi cuprinse între 1 şi 15 m pe 70% din lungime.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.02 – 04.02.2019 a fost în creştere, având valoarea de 4700 m3/s, sub media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.02.2019 ora 07.00 – 05.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, bazinul inferior al Oltului, debitele vor fi în scădere, iar pe celelalte râuri vor fi în general staționare.
Sunt posibile creşteri mai însemnate de niveluri și debite cu atingerea și depășirea ușoară a COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri din Maramureș, Crișana și Banat, pe fondul debitelor ridicate, a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formaţiunile de gheaţă vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere.