Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.10.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.10.2018 ora 07.00 – 03.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare și bazinul superior al Mureșului, unde au fost în creștere ușoară datorită precipitațiilor înregistrate și cursul inferior al Mureșului, unde au fost în creștere prin propagare. Pe cursul mijlociu al Mureșului și pe cursul superior și mijlociu al Prutului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova, Moldova, cursul mijlociu și inferior al Buzăului, cursul superior al Trotuşului, cursurile mijlocii ale Siretului şi Prutului, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Moravița și Bârlad.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02.10 – 03.10.2018 a fost staționar, având  valoarea de 2300 m3/s, sub media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost relativ staţionare pe sectoarele Gruia – Olteniţa şi Vadu Oii – Tulcea şi în uşoară creştere pe sectorul Călăraşi– Hârşova.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.10.2018 ora 07.00 – 04.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, cursurile superioare și mijlocii ale Mureșului și Prutului, unde vor fi în scădere și cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri din nordul țării ca urmare a precipitațiilor prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staţionare pe sectoarele Bechet – Călăraşi şi Isaccea – Tulcea şi în creştere pe sectorul Cernavodă – Galaţi.