Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
02.08.2019 ora 07.00 – 03.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Oltului, Ialomiței, Buzăului, Putnei, Trotușului, Bistriței, Moldovei și Sucevei.
Pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, pe afluenții Prutului și cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte râuri în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide  cu efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, s-au produs pe unele râuri mici din Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia datorită precipitaţiilor, sub formă de averse torențiale, insemnate cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Barcău, Crișuri, Târnava Mare, Olt, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bistrița, Moldova, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței și bazinul mijlociu și inferior al Argeșului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe afluenții Bârladului, Sitna și Jijia.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 54 din 02.08.2019.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02.08 – 03.08.2019 a fost în creştere având valoarea de 2900 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea, staționare pe sectorul Giurgiu – Călărași și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
03.08.2019 ora 07.00 – 04.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor în curs, celor prognozate și propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu depășirea COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, cu precădere din centrul, sudul și estul țării datorită precipitațiilor sub formă de averse, torențiale, temporar accentuate, prognozate.
Rămâne în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 54 din 02.08.2019.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Călăraşi şi în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă – Tulcea.