Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
02.05.2021 ora 07.00 – 03.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Olt, Suceava, Moldova, bazinele superioare şi mijlocii ale Mureşului, Jiului, Argeşului, Ialomiței și Bistriței, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Pe cursul inferior al Mureşului debitele au fost în scădere.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și pe unele râuri din bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Timișului și pe unii afluenți ai Mureșului inferior.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Crişul Repede, Crişul Negru, Arieş, Prahova, bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Lotrului, Ialomiței, Bistriței, Trotuşului, Buzăului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, bazinul inferior al Bistriței şi pe unii afluenți ai Jiului inferior, Bistriței inferioare și Prutului.
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRi HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-a situt peste COTA DE ATENȚIE râul Sucu la stația hidrometrică Poiana Mărului (70+2)-jud.CS.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02.05.2021 – 03.05.2021 a fost staționar, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu, în creștere ușoară pe sectoarele Oltenița – Călărași și Brăila – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
03.05.2021 ora 07.00 – 04.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Olt Suceava, Moldova, bazinele superioare şi mijlocii ale: Mureşului, Jiului, Argeşului, Ialomiței, Bistriței, Trotuşului, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staționare, exceptând cursul inferior al Mureşului unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri mici din nordul și sud – vestul țării ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și pe fondul unor debite ridicate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă, relativ staţionare pe sectorul Hârșova – Brăila și în ușoară creştere pe sectorul Galați – Tulcea.