Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.03.2019
ora 07.00 – 03.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Begăi, Timișului, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă și cursurile inferioare ale râurilor Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, unde au fost în creștere prin propagare.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat pe unele râuri din zonele de munte din jumătatea de sud a țării. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile Cibin, Moldova, Suceava și pe cursul mijlociu și inferior al Siretului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Jijia și unii afluenți ai săi și pe afluenții Bârladului.  
 Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente în bazinele superioare ale râurilor: Mureş, Olt, Trotuş, Bistriţa, Moldova şi pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu au fost în ușoară diminuare și restrângere, cu excepția celor din nordul țării, unde s-au menținut fără modificări importante. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.  
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02 – 03.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 4900 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Călărași și Hârșova – Tulcea și în creștere ușoară la Cernavodă.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.03.2019
ora 07.00 – 04.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și Lăpuș, unde vor fi în creștere ușoară ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formațiunile de gheață existente se vor menține fără modificări importante. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.