Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.02.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.02.2020 ora 07.00 – 03.02.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval,  cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Bistrița (afluent al Siretului), Moldova și Suceava și în general staționare pe celelalte râuri.
Datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide însemnate cantitativ căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu creșteri importante de niveluri și debite pe râurile mici din nord-vestul țării.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) existente în Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele de deal și munte din Oltenia și Muntenia au fost în diminuare, restrângere și eliminare.
Predomină podul de gheață în bazinele superioare ale Mureşului, Bistriței și în bazinul superior și mijlociu al Oltului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Moravița, Bârlad, Jijia, pe cursul inferior al Trotuşului, pe unii afluenţi ai Someşului ( Bistriţa, Ilişua, Lonea, Fizeș, Lăpuş), Mureşului (Luţ, Comlod, Feernic, Vişa,  Râul Mare), Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia), Oltului  (Homorod, Hârtibaciu, Lotru, Cerna, Beica, Cungrișoara) și ai Argeșului (Râul Doamnei, Dâmbovnic).
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 1 din 02.02.2012.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02.02.2020 – 03.02.2020 a fost în creștere, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, relativ staționare pe sectorul Corabia – Zimnicea și la Tulcea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Isaccea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.02.2020 ora 07.00 – 04.02.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide în curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu și în general staționare pe clelalte râuri.
Ca urmare a precipitațiilor lichide, însemnate cantitativ, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri mici din vestul și nord-vestul țării, cu probabilitate şi intensitate mai mare în judeţele: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Bihor.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) existente vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.   
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 1 din 02.02.2012.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (2900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu, relativ staționare pe sectorul Olteniţa – Călăraşi şi în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.