Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.08.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 01.08.2021 ora 07.00 – 02.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, bazinele superioare ale Someșului Mic, Mureșului, Arieșului, Târnavelor și cursul inferior al Bistriței, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Vedea, Dâmbovița, Prahova, bazinele superioare ale Someșului Mare, Crișului Alb, Oltului, Bistriței, unii afluenți din bazinul superior al Mureșului (Toplița, Răstolița, Gurghiu), cursul inferior al Prutului și râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Trotuș, Bârlad, unii afluenți ai Crișului Alb (Sighișoara, Moneasa, Chigher) și Crișului Negru (Valea Roșie Holod, Teuz), afluenții Prutului și cursul superior al Târnavei Mici.
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 83 din 01.08.2021
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 01.08.2021 – 02.08.2021 a fost în scădere, având valoarea de 4400 m3/s, peste media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii, în creştere la Brăila şi pe sectorul Isaccea – Tulcea şi staţionare la Galaţi.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.08.2021 ora 07.00 – 03.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, unde vor fi creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării și cursul Prutului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales pe râurile din nordul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.