Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
01.05.2021 ora 07.00 – 02.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de averse, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând cursul mijlociu și inferior al Mureșului și Prutului, unde au fost în scădere. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Siret (exceptând bazinele superioare și mijlocii ale Putnei și Bistriței), ale afluenților Prutului, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Ialomiței, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului și râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Crasna, Prahova, bazinele superioare ale Bistriței, Buzăului, cursurile superioare ale Crișurilor, Târnavelor, Oltului, cursul superior și mijlociu al Arieșului, Jiului, și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, pe unii afluenți ai Jiului, Oltului inferior, Bistriței inferioare și Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 01.05.2021 – 02.05.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Tr. Măgurele – Zimnicea și în creștere pe sectoarele Calafat – Corabia și Giurgiu – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
01.05.2021 ora 07.00 – 02.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere, exceptând râurile din bazinele inferioare ale Crasnei, Bacăului, Crișului Repede, Mureșului, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei și Cernei, unde vor fi în scădere.
Pe râurile din bazinul hidrografic: Vedea, Bârlad, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului și bazinele mijlocii și inferioare al Argeșului și Prutului, debitele vor fi relativ staționare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (5100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia şi Giurgiu – Călăraşi, în creştere pe sectoarele Tr.Măgurele – Zimnicea şi Cernavodă – Brăila şi staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.