Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.04.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
01.04.2020 ora 07.00 – 02.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Jiului și Argeșului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Nera, Cerna și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere.
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte ca urmare a cedării diurne a apei din stratul de zăpadă.
Formațiuni de gheață (gheață la maluri) existente pe unele râuri mici din bazinele superioare ale Vișeului, Someșului Mare, Mureșului și Bistriței s-au menținut fără modificări importante și au apărut de noi formațiuni incipiente și pe alte râuri mici din zonele de munte, în special din jumătatea de nord a țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinul hidrografic al Motrului și pe cursul inferior al Jiului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crişul Alb, Târnave, Moraviţa, Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului, unii afluenți ai Someșului (Șieu, Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), ai Mureșului (Toplița, Luț, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Secaș, Gâlda, Râul Mare, Troaș), Oltului (Turcu, Homorod, Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica) și Argeșului (Argeșel, R. Doamnei, Potop). 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 01.04.2020 – 02.04.2020 a fost  în  scădere,  având  valoarea  de  4100 m3/s,  sub  media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Olteniţa – Tulcea şi relativ staţionare  pe sectorul Bechet – Giurgiu.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
02.04.2020 ora 07.00 – 03.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Nera, Cerna, Bistrița și cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere. 
Sunt posibile creşteri ușoare de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte ca urmare a cedării diurne a apei din stratul de zăpadă.
Formațiuni de gheață (gheață la maluri) existente pe unele râuri mici din zonele montane din jumătatea de nord a țării se vor menține fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia şi Călărași – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Tr. Măgurele – Oltenița.