Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
30.11.2021 ora 07.00 – 01.12.2021 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din Dobrogea unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide în curs, celor prognozate și propagării, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Mureșului, Arieșului, Begăi, Timișului și Bârzavei creșterile s-au datorat numai propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Lăpuș, Crișul Repede, bazinele superioare ale Crișului Negru și Crișului Alb și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Timiș, Moravița, Cerna, Jiu şi pe unii afluenți, din bazinul mijlociu și inferior al Oltului şi bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.11.2021 – 01.12.2021 a fost în creștere, având valoarea de 2700 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
01.12.2021 ora 07.00 – 02.12.2021 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș și bazinul superior al Mureșului unde vor fi în scădere, iar pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului și cursul inferior al Someșului vor fi în creștere datorită propagării.
Este posibilă apariţia formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) pe unele râuri din zonele montane din nordul și centrul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (2900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Călăraşi şi în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.