Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.10.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.09.2021 ora 07.00 – 01.10.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice ale  Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieşului, bazinul mijlociu al Mureșului, bazinul mijlociu și inferior al Timişului, unde au fost în creştere datorită precipitațiilor căzute în interval şi propagării și râurile din bazinele Târnavelor, Bega, bazinele superioare ale Timișului, Oltului și Buzăului și bazinul mijlociu și inferior al Someșului unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Barcău, Arieș, Bârzava și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:Voșeu, Iza, Bega Veche, Bistra, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, pe unii afluenți din bazinul superior al Argeșului și din bazinul Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.09.2021 – 01.10.2021 a fost în scădere,  având  valoarea de 2500 m3/s, sub mediile multianuale ale lunilor septembrie (3800 m3/s) și octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și Oltenița, în creștere la Calafat și pe sectorul Călărași – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Bechet – Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 01.10.2021 ora 07.00 – 02.10.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice ale  Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieşului, bazinul mijlociu al Mureșului şi cursul inferior al Timişului unde vor fi în creștere prin propagare precum și  cursurile superioare şi mijlocii ale Timișului, Oltului și Buzăul și cursurile inferioare al Someșului şi Mureșului unde vor fi în scădere.
Sunt posibile ușoare creșteri de niveluri și debite și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul şi nord-vestul țării datorită precipitațiilor, slab cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (2500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu, relativ staționare pe sectorul Oltenița – Călărași și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.