Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.09.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.08.2021 ora 07.00 – 01.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând rurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare unde au fost în ușoară creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte, izolate, de inundații locale și creșteri semnificatve de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din vestul și nord – vestul țării datorită preciptațiilor sub formă de aversă, temporar accentuate, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-100% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Mara, Tur, Firiza, Dâmbovița, Ialomița, Rm. Sărat, bazinele superioare ale Argeșului și Putnei, cursul superior și mijlociu al Crișului Alb, cursul inferior al Lăpușului,  pe unii afluenți ai Mureşului (Geoagiu, Feernic, Galda, Ampoi, Pianul, Strei) și mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Bârlad și bazinul superior al Jijiei.
Este vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 96 din 31.08.2021.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 31.08.2021 – 01.09.2021 a fost în uşoară creştere, având valoarea de 3600 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Corabia, în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Brăila și relativ staționare pe sectorul Galați – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.08.2021 ora 07.00 – 01.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare și bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului și Mureșelui unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor în curs, celor prognozate și propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din  nord – vestul și centrul țării, datorită precipitațiilor cu posibil caracter torențial, prognozate.
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 96 din 31.08.2021.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.