Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.06.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
31.05.2021 ora 07.00 – 01.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Bârlad, afluenții Prutului, bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, bazinul inferior al Oltului și pe cele din Dobrogea, iar pe celelalte râuri au fost în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu formarea de viituri rapide și efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Crișana, Banat, vestul Olteniei și Dobrogea.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Tur, Vedea, Ialomița, cele din Dobrogea, Crasna, Mureș (exceptând bazinul superior al Arieșului), cursul Someșului, cursul superior și mijlociu al Siretului, cursul superior al Moldovei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bistra, Tazlău, Rm. Sărat, Putna și Bârlad.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Cheia la stația hidrometrică Casimcea (150) – jud. CT.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate, respectiv șase ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 47 din 31.05.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 31.05.2021 – 01.06.2021 a fost în scădere, având valoarea de 7700 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Oltenița – Călărași și în creștere pe sectoarele Calafat – Giurgiu și Cernavodă – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
01.06.2021 ora 07.00 – 02.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut, bazinul inferior al Oltului și numai prin propagare pe cursul mijlociu și inferior al Jiului și cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului Crișurilor, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei, iar pe celelalte râuri vor fi în general în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri din zonele de deal și munte, în special din jumătatea de est a țării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 47 din 31.05.2021. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Călăraşi – Hârşova şi în creștere pe sectoarele Corabia – Olteniţa şi Vadu Oii – Tulcea.