Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.04.2020
ora 07.00 – 01.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bistrița (afluent al Siretului), bazinele superioare ale  Moldovei și Sucevei și în general staționare pe celelalte râuri.
S-au produs scurgeri importante pe versanți torenți și pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unele unele râuri mici din zonele de deal și munte din Muntenia și Moldova datorită precipitațiilor, sub formă de averse, temporar accentuate, căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub 30% din normalele lunare, mai mari (în general la valori cuprinse între 30 – 50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Tur Someșul Mic, Crișul Repede, Arieș, Bârzava, bazinul hidrografic al Jiului, pe unii afluenți ai Mureșului Superior, ai Oltului inferior, pe cursurile râurilor Teleorman și Neajlov, pe râurile din Dobrogea și pe cele din bazinul superior al Bistriței.
În interval au fost emise 2 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.04.2020 – 01.05.2020 a fost în scădere ușoară, având valoarea de 3200 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost relativ staționare pe sectoarele Gruia – Bechet și Giurgiu – Tulcea și în scădere pe sectorul Corabia – Zimnicea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 01.05.2020
ora 07.00 – 02.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Siret și afluenții Prutului unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate și propagării și în general staționare pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanți torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul, centrul și nordul țării, datorită averselor, temporar accentuate, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în uşoară creştere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Galaţi – Tulcea, stationare pe sectoarele Bechet – Corabia şi Călăraşi – Brăila şi în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Olteniţa.