Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.04.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.03.2021 ora 07.00 – 01.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Arieș, Bârzava, afluenții de dreapta ai Siretului, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului și Timișului, bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișului Repede, Crișului Negru, Begăi, Moraviței, Carașului, Nerei, Oltului și cursul inferior al Mureșului, în scădere pe cursul superior al Prutului, cursurile inferioare ale Crișului Negru și Crișului Alb și relativ staționare pe celelalte râuri. 
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Argeșului, Ialomiței și unii afluenți ai Oltului mijlociu.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Prahova, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Suceava, bazinele superioare ale Barcăului, Crișului Repede, Jiului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursul Prutului, cursurile superioare al Siretului, Moldovei, Buzăului, unii afluenți ai Mureșului inferior și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche și Bârlad.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 31.03.2021 – 01.04.2021 a fost staționar, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Oltenița – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 01.04.2021 ora 07.00 – 02.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Cerna, Vedea, Bârlad, Prut, bazinele inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Creșteri mai importante de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă și cedării apei din stratul de zăpadă se vor înregistra pe unele râuri din Maramureș și nordul Transilvaniei.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Oltenița și în scădere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele și Călărași – Tulcea.
f