Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.02.2018 ora 07.00

 
Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor slabe înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Vedea, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Timișului, Jiului, Argeșului și Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din ţară (exceptând râurile din Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia) au fost în general în diminuare, restrângere și eliminare.
Debitele se situează în general la valori între 30-90% din normalele lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuș, Caraș, Ialomița, Buzău, Trotuș, Suceava, bazinele inferioare ale Jiului și Argeșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursul superior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au valori în jurul și peste mediile multianuale lunare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 31.01.2018 – 01.02.2018 a fost în scădere, având valoarea de 6500 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Giurgiu – Tulcea și în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Zimnicea.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 01.02.2018 – 02.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor slabe prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului și Crișurilor, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din ţară (exceptând râurile din Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia) vor fi în general în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere uşoară (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Olteniţa – Tulcea și în creștere pe sectorul Zimnicea – Giurgiu.