Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, Trotușului, Bistriței, Moldovei, Sucevei, Vișeului, Izei, Turului, Lăpușului, Someșului Mare și afluenții Someșului Mic unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozte și propagări și numai prin propagare pe Prut – aval Ungheni.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte din sud – vestul, vestul, centrul și nordul ţării, datorită averselor de scurtă durată cu carcter torențial, prognozate.
Ca urmare a propagării viiturii, pe râul Prut se vor situa peste:
– COTELE DE PERICOL râurile la staţiile hidrometrice: Prut – Stânca-aval (375+41)-jud.BT Prut – Drânceni (700+5)-jud.VS şi Prut – Fălciu (600+20) – jud.GL, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară.
– COTELE DE INUNDAȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Prut – Prisăcani (520+70-jud.IS,
– COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Prut – Ungheni (460+130)-jud.IS, Prut – Oancea (440+85)-jud.GL, Prut – Şiviţa (360+15)-jud.GL. şi Jijia – Chipereşti (400+80)-jud.IS.
Intră în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 30 din 03.07.2020.