Prognoza hidrologica lunara pentru intervalul martie – mai 2019

  1. Râuri interioare:

            În luna martie 2019 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe afluenţii de dreapta din bazinul superior şi mijlociu al Siretului şi mai mici (50-80% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Bârlad, afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea COTELOR DE APᾸRARE, pe unele râuri, îndeosebi din vestul, nordul şi sudul ţării datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare în prima parte a lunii.

            În luna aprilie 2019 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 80-100% din din mediile multianuale lunare, mai mici (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Bârlad, pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe cele din Dobrogea.

            În luna mai 2019 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mici (50-80%) pe râurile din bazinul Bârladului, pe cele din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În cursul lunilor aprilie şi mai sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea COTELOR DE APᾸRARE pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ.

 II.Fluviul Dunărea

Pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată a fost elaborată prognoza debitelor medii şi extreme lunare pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) pentru intervalul martie – mai 2019, valori prezentate în tabelul de mai jos:

 

Martie 2019

Aprilie 2019

Mai 2019

m.a.

 

m.a.

 

m.a.

 

Q maxim (mc/s)

 

8000

 

12000

 

10000

Q mediu (mc/s)

6700

6000

7900

10000

7250

8000

Q minim (mc/s)

 

4000

 

8800

 

6800

De asemenea, în tabel, în coloana „m.a.” sunt prezentate valorile medii multianuale ale debitelor corespunzătoare lunilor: martie, aprilie şi mai.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii COTELOR DE APᾸRARE, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.